Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΣΤΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΣΤΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

    Ο φυσικός ζεόλιθος είναι προϊόν υψηλής απορροφητικότητας και αποθήκευσης της αμμωνίας και του φωσφόρου. Μόλις τα ιόντα αμμωνίου και φωσφόρου βρεθούν εντός του δικτυωτού πλέγματος του ζεόλιθου, δεσμεύονται από αυτόν. Όταν χρησιμοποιηθεί ως φίλτρο
ανταλλαγής ιόντων ή σαν υπόστρωμα στον πυθμένα μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα του γλυκού νερού σε αμμωνία και φώσφορο τουλάχιστον 90%.

    Επίσης με τη χρήση του ζεόλιθου εμπλουτίζεται το νερό με επιπλέον διαλυμένο οξυγόνο κάνοντας καλύτερη και πιο άνετη την διαβίωση των ψαριών.
Το νερό αποκτά πολύ καλή καθαρότητα και ρυθμίζεται το
PH του νερού προς το ουδέτερο.
Το προϊόν είναι 100% φυσικό, ανθεκτικό, ελέγχοντας επίσης την ανάπτυξη άλγης σε λίμνες και δεξαμενές ενυδρείων.

    Κατά τη διάρκεια εκτροφής των ψαριών είναι φυσικό να δημιουργείται αμμωνία που μπορεί γρήγορα να μολύνει έναν υδροβιότοπο. Η αμμωνία, παράγεται από τα βράγχια και τα ούρα των ψαριών καθώς και από τη βακτηριακή αποσύνθεση των αχρησιμοποίητων τροφών και των κοπράνων. Η αέρια αμμωνία διαλύεται εύκολα στο νερό και σχηματίζει ιόντα αμμωνίου. Η αμμωνία είναι τοξική και μειώνει την ικανότητα της αιμοσφαιρίνης στο αίμα να δεσμεύει το οξυγόνο. Η αμμωνία καταστρέφει τα βράγχια, μειώνοντας το οξυγόνο που χρησιμοποιούν. 

     Ο φυσικός ζεόλιθος είναι μη-διαλυτός, αντιβακτηριδιακός και μπορεί να απομακρύνει πάνω από το 90% των ιών και βακτηρίων από το ενυδρείο ή την πισίνα. Απορροφά επίσης τα χλωριόντα, το σίδηρο και το μαγγάνιο. Χρησιμοποιείται για να αφαιρέσει βαρέα και τοξικά μέταλλα όπως το ασήμι, ο υδράργυρος, το νικέλιο, το χρώμιο, το κοβάλτιο, το αντιμόνιο, το αρσενικό, το κάδμιο κ.α.


    Η μοναδική κρυσταλλική δομή του ζεόλιθου θα μειώσει την ανάγκη για συχνή ανανέωση του νερού, λειτουργώντας ως φυσικό ανανεωτικό φίλτρο.
    Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φίλτρο μέσα στην δεξαμενή ή το ενυδρείο ή εναλλακτικά και σαν υπόστρωμα στον βυθό μαζί με χαλίκια και άμμο.
   
   ΧΡΗΣΗ: Η απαιτούμενη ποσότητα ζεόλιθου στο ενυδρείο καθορίζεται με βάση την αναλογία 2 κιλά ζεόλιθου ανά 300 λίτρα νερό. Ο ζεόλιθος χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο σε γλυκό νερό και ποτέ σε θαλασσινό.
Έρευνα - Επιμέλεια  Ράνια Σαρηγιάννη Γεωπαθολόγος  Γεμμολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου